100 özel eğitim sınıfı törenle açıldı

Özel gereksinimli çocukların gelişimine katkıda bulunmak amacıyla ilimizdeki 72 okulda revize edilen 100 sınıf hizmete girdi. İçinde bulunduğumuz eğitim öğretim dönemi içinde ise 156 adet sınıf daha hizmete girecek

100 özel eğitim sınıfı törenle açıldı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile İl Milli Eğitim Müdürünce 72 okulda revize edilen 100 özel eğitim sınıfı ilimize kazandırıldı. Özel eğitim sınıflarının donanım ve altyapılarının güçlendirilmesi projesi’ kapsamında yapılan özel eğitim sınıflarına bu yıl 156 adet daha eklenecek. Ünlü Oyuncu ve Sunucu Ceyda Düvenci’nin moderatörlüğünü yaptığı programa; Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Akmanşen, AK Parti Milletvekili Veysel Tipioğlu, AK Parti MKYK Üyesi Davut Coşkun Şiviloğlu, AK Parti İl Başkanı Şahin Talus, BBP İl Koordinatörü Metehan Küpçü ve engelli bireyler ile aileleri katıldı. Programda saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu. Ardından duydukları sesi notaya dönüştüren iki özel öğrenci Ali ve Sami kardeşler, iki güzel eseri seslendirerek kulakların pasını sildi.

156 ÖZEL EĞİTİM SINIFI DAHA YAPILACAK

Büyükşehir belediyesi İl Milli Eğitim Müdürlüğü özel eğitime gereksinim duyan öğrenciler için harekete geçmişti. ‘Özel eğitim sınıflarının donanım ve altyapılarının güçlendirilmesi projesi’ kapsamında ilimizde 2022-2023 eğitim öğretim yılında 55’i hafif zihinsel, 31’i hafif otizm, 11 orta ağır zihinsel, 3’ü orta ağır otizm olmak üzere toplamda 100 özel eğitim sınıfı açıldı. Özel öğrenciler için 2023-2024 eğitim öğretim döneminde ise 156 özel sınıf açılacak. Toplamda 256 özel eğitim sınıf açılmış olacak. Bu sınıflar ilk orta ve lise düzeyindeki çocukları kapsıyor. 10 kişiyi geçmeyen sınıflarda bilgisayar sistemleri, elektrik ve network altyapısı, özel olarak hazırlanmış 72 ayrı oyun ve kişisel gelişim materyali çocukların hizmetine sunuldu. Bu sınıflarda çocuklara iletişim becerisi kazandırılmasının yanı sıra zihinsel ve bedensel kabiliyetlerinin artırılması sağlanacak. Ayrıca çocukların ilgi ve becerilerinin ortaya çıkması sağlanacak.

DÜVENCİ: HAYATA FARKLI BAKABİLİYOR

Hepimizin çocuğu çok kıymetli. Özel ihtiyacı olan bir çocuğun var. Benim görmediğim yerden hayatı görüyor bu kadar yokluğun içinde daha büyük bir şükür etmem gerektiğini gösteriyor. Bir kez daha kızıma teşekkür ediyorum annesi olarak beni seçtiği için. Hayata dahil olmak çok zor ama bunu görüp bir şeyler yapmak isteyen yürekler bir araya gelince ben gerçekten buraya koşarak geliyorum. Mesleğimde 30. yılıma gireceğim. Son 5 yıldır özel ihtiyaç sahibi çocuklar için bir şeyler yapan belediyelerin programına gitmeye başladım. Bu konuda ne kadar görürsek o kadar iyi olur. Çocukların çok güzel şeyler yapabiliriz” dedi.

‘YAPACAK ÇOK İŞİMİZ VAR’

Sözlerini sürdüren Düvenci, “Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye’nin nüfusunun yüzde 12’sinin engelli olduğunu tahmin ediyor. 3-9 yaş arası çocuklar ise 3 milyondan fazla. Özel ihtiyaç sahibi çocuklar arttığı gibi onlara hizmet verecek sınıflar artması gerekirken çocukların okula gitme oranı yüzde8-10 civarında. Çocuğunu geleceğini, haklarını onlardan alıyoruz demek bu. Demek ki yapacak çok işimiz var. Çocuklarımıza tabi ki imkanlar sağlayacağız ama yaptığımız şeylerin sürdürülebilmesi çok önemli. Bütün yeteneklerine göre bu yolculuğuna devam etmeli ve meslek sahibi olmalı. Ancak böyle tamamen eğitim olmuş olur” ifadelerini kullandı.  

BÜYÜKAKIN: UTANMAYIN

Çocuğu Mehmet’in özel olduğunu ve Düvenci ile aynı duyguları paylaştığını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “O olmasaydı da bu ve buna benzer projeler yapılacaktı ama bu kadar içerden anlayamazdım. Onu da ifade edeyim. 24 yaşında Mehmet. 3 günlükken hastalandı. Bunları birlikte konuşmak için anlatıyorum. Ailelerin birçok kısmını tanıyorum. Bu hikayeleri anlatmanın şöyle bir önemi var: Bazen hayatı kolaylaştırıcı çok örnek görüyorsunuz. Ramazan ayında oğlum Mehmet ile bir restorana gitmiştik ve yutma sorunu vardı. Yemeği çiğner son onda dışarı çıkarırdı. Yine o gün bütün ağzındakileri dışarı çıkardı. O an utanç hissettim. Ama böyle olmaması gerektiğini öğrendim. Çocukları küçük olanlar özellikle bu tür mekanlara gidin. Çocukları kınayacak olanlar kendinden utanmalı. Bu deneyimleri paylaştığınızda cesaret buluyorsunuz” şeklinde konuştu.

‘FARK ETTİRİNCE DAHA GÜZEL OLACAK’

Sözlerini sürdüren Başkan Büyükakın, “Biz fark ettirdikçe yapılıp edilenler daha iyi olacak. Konuşulmadığında daha minimal konularla uğraşılıyor. Eskiden sakat denirdi engelli densin derdi. Şimdi özel densin deniyor, kelimelerle oynuyoruz aslında problemimiz içselleştirmemizle alakalı. Çocuklarımız aynı hastalığın pençesinde ama hikayeleri ayrı. O çocukların her birinin vakası aynı olsa da eğitimleri farklı oluyor” dedi. Özel eğitim sınıflarında neler yaptıklarını da anlatan Büyükakın, “Önce fiziksel şartlar hazırlandı. Sonra özel eğitimde kullanılacak materyaller alındı. Engelli çocukları diğer çocuklarla aynı sınıfta eğitim aldırdığınızda ağır engelli olanlar daha az engelli olanlar için de gelişim dezavantajına dönüşüyor. Bu problemler en basiti akran zorbalığına yol açıyor. Kaynaştırma sınıfına engelli bir çocuğu aldığınızda çocuğun bütün gelişimini etkiliyor” dedi.

‘STK’YA KOMŞUYA İHTİYACIMIZ VAR’

Engelli vatandaşlar için Büyükşehir Belediyesinin çalışmalarından da bahseden Büyükakın, engelli aileleri için STK’ların devreye girebileceğini ifade etti. Büyükakın, “Buraya gelemeyen engelli çocukları olan aileler var. Buraya gelenler şanslı. Evlerinden çıkamayan aileler var. Bir komşuya bir STK’ya ihtiyaç var. O annenin ya da babanın 1 saat çocuğunu bırakıp gitmesi inanılmaz şeyler. Kaybettiğimiz şeyleri önemsemiyoruz, elimizde olan şeyleri önemsemiyoruz. Birileri bu ailelerin yükünü çekmeli. STK’lar, kent konseyleri, engelli dernekleri aracılığıyla birçok şeyi kolaylaştırmamız gerekiyor. Engelli aileler kendi aralarında nöbet sistemi kursalar hayatın içine daha kolay girebilirler” diyerek Gülen Yüz, Bizim Köy Engelliler Merkezi, Engelsiz Yaşam Merkezi gibi projelerden bahsetti. Program, ilçelerde bulunan özel eğitim sınıflarına canlı bağlantı ile devam etti. Akabinde 100 özel eğitim sınıfının açılışı kurdele kesimi ile yapıldı.