9 meslek grubunda 420 bin yeni istihdam!

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelik ile sağlık sektöründe önemli bir düzenleme hayata geçirildi. 9 farklı sağlık meslek grubu, mesleklerini serbest olarak icra edebilme hakkı kazanırken, yaklaşık 420 bin sağlık çalışanı için yeni istihdam alanları oluşturulacak.

9 meslek grubunda 420 bin yeni istihdam!

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle sağlık alanında çalışan birçok meslek grubuna önemli haklar tanındı. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, dil ve konuşma terapisti, diyetisyen, ebe, ergoterapist, fizyoterapist, hemşire ve eş değer sağlık memuru, klinik psikolog, odyolog ve podologlar artık mesleklerini serbest şekilde icra edebilecek. Bu düzenleme, ilgili meslek gruplarına "Sağlık Meslek Hizmet Birimi" adı altında yeni bir çatı altında çalışma imkânı sunacak.

Yeni yönetmelikle birlikte halihazırda serbest mesleklerini icra edebilen ebe, hemşire ve toplum sağlığı bölümü mezunu sağlık memurlarına yönelik düzenlemeler de genişletildi. Ebeler ve hemşireliğe eş değer sağlık memurları da Sağlık Kabinleri Genelgesi kapsamında serbest çalışma hakkı kazandı.

Bunun yanı sıra, yalnızca aynı meslek grubuna mensup en fazla üç sağlık çalışanı bir araya gelerek ortak bir sağlık meslek hizmet birimi açabilecek. Ruhsatlandırma sürecinde her bir sağlık meslek mensubu için ayrı bir belge düzenlenecek.

İstihdam kapısı açılacak

Yeni düzenleme yalnızca sağlık meslek mensuplarına değil, destek personeline de yeni iş imkânları sunacak. Açılacak sağlık meslek hizmet birimlerinde fizyoterapi teknikerleri, psikologlar, odyometri teknikerleri ve ergoterapi teknikerleri gibi sağlık destek personeli de istihdam edilebilecek. Bunun yanı sıra, sekreterler, temizlik görevlileri ve diğer yardımcı personeller için de çalışma alanları oluşturulacak.

Yetki kapsamı dışında tıbbi uygulama yapılamayacak

Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan yönetmelikte, sağlık meslek hizmet birimlerinin faaliyet alanlarına da kesin sınırlar getirildi. Bu birimlerde yalnızca meslek yetkisi kapsamındaki hizmetler sunulacak. Hekimler tarafından tanı konulmuş hastalara, belirlenen tedavi planı veya reçete doğrultusunda destekleyici sağlık hizmetleri verilecek.

Bununla birlikte, yetki kapsamı dışında herhangi bir tıbbi uygulama, ilaç satışı, tıbbi malzeme, kozmetik ürün veya gıda takviyesi satışı yapılamayacak.

Denetimler ve hasta hakları güvence altında

Yeni yönetmelik kapsamında, her sağlık meslek hizmet birimi belirlenen standartlara uygun şekilde donatılacak ve sunulan hizmetler kayıt altına alınacak. Hastalar, her işlem öncesinde bilgilendirilecek ve yazılı onayları alınacak. Ayrıca, hasta haklarının korunması amacıyla, şikayet ve öneri mekanizmaları açık tutulacak.

Her bir sağlık meslek hizmet biriminde, "T.C. Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM) ALO 184" ibaresini içeren entegre karekod uygulaması zorunlu olacak. Aynı zamanda, sağlık birimlerinin tabelalarında "Özel Sağlık Meslek Hizmet Birimi" ibaresinin bulunması şart koşulacak.

Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan bu birimler düzenli olarak denetlenecek ve faaliyetleri izlenecek. Yönetmelikte ayrıca, tıbbi endikasyonların ve uygulamaların denetlenmesi için en az üç kişilik uzman komisyonları oluşturulacağı belirtildi. Bu komisyonlar, sağlık meslek hizmet birimlerinin mevzuata uygunluğunu değerlendirecek ve düzenli incelemeler yapacak.

 

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’ndan açıklama

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Bugün Resmİ Gazete’de yayımlanan Yönetmelik ile;

-9 sağlık meslek grubunda yaklaşık 420 bin sağlık çalışanı için yeni istihdam alanı oluşturuyoruz.

-Sağlık hizmetlerimizi daha yaygın ve erişilebilir hâle getirecek uygulamaları mümkün kılıyoruz.

Bizler, millete hizmetin boynumuzun borcu olduğuna inanıyor; bu mesuliyetin bilinciyle canla başla çalışıyoruz.

Yeni Yönetmelik’in ülkemiz, milletimiz ve büyük sağlık ailemiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum."