Artan maliyetler pazarı vurdu

Sebze fiyatlarındaki artışın devam ettiği pazarda, yüksek maliyetler nedeniyle esnaf zor günler yaşıyor. Esnaf, üretimin azaldığını vurgularken alışveriş yapan vatandaş ise miktar azalttığını ifade ediyor

Doğu Kışla Pazar Alanında her hafta kurulan Perşembe Pazarında sebze fiyatları cep yakıyor. Bamyanın kilogram fiyatının 90 TL'ye ulaştığı pazarda, esnaf önümüzdeki haftalardan umutlu. Aşırı sıcaklardan dolayı ürünlerin tarlada yandığını belirten pazarcı esnafı, artan maliyetlerden dolayı özellikle sebze fiyatlarında artış yaşandığını söyledi. Bekledikleri ilgiyi bulamadıklarını belirten esnaf, hava sıcaklıklarının azalması ve tatil dönüşü sebebiyle önümüzdeki haftalardan umutlu olduğunu söyledi. Poşetlerini dolduramadıklarını vurgulayan vatandaşlar ise her üründe miktar azalttıklarını belirterek sebze ve meyve fiyatlarından yakındı.

"ÜRETİCİ ZOR DURUMDA"

Pazarda patates tezgahı bulunan Arif İsmarlayıcı, üreticinin yaşadığı sorunlardan bahsederek, "Mazotun litresi 36 lirayı aştı. Ürün eken az. Üretici zor durumda. Üretemiyoruz. Ektiğimiz alan dörtte bire düştü. Tarımsal faaliyet azaldı. Gübre fiyatları ikiye katlandı Artan maliyetler sonucu fiyatlar bu seviyelere çıktı. En az 3 kilogram patates soğan alan vatandaş bir kilogram istemeye başladı" dedi.

"MAHSUL AZ"

Pazarcı esnafı İsmail Aktop ise, "Vatandaş tatilde. Fiyatlar değişkenlik gösteriyor. Mahsul az. Akaryakıta üst üste zam geldi. Maliyetler arttı. Tatil sezonu bittiğinde biraz daha toparlarız" ifadelerini kullandı. Pazarda bamya tezgahı bulunan bir diğer esnaf Erol Kumsal, "Havalar sıcak, vatandaş için pazarda dolaşmak zor. İklim şartlarından mahsul yandı. Üzerine akaryakıt zamları başta olmak üzere tüm maliyetler arttı. Zamlı olan ürün sadece bamya değil, diğer sebzelerde de durum benzer" dedi.

PAZARDA FİYATLAR ŞÖYLE:

Karpuz Kg 10 TL

Şeftali 20-30 TL

Üzüm 40 TL

Erik 30 TL

Kiraz 50 TL

Domates 10-30 TL

Havuç 25- 30 TL

Kıvırcık 15- 20 TL

Kabak 15 TL

Patlıcan 15-25 TL

Kıl Biber 40 TL

Dolmalık biber 25-40 TL

Barbunya 50-60 TL

Salatalık 15 TL

Patates 15 TL

Soğan 10 TL

Bamya 50-90 TL

Fasulye 50-70 TL

BAKKOCAELİ

Bakmadan Geçme