KOTO'da 'deprem gerçeği' konuşuldu
Marmara Depremi'nin 24'üncü yıl dönümünde, Kocaeli Ticaret Odası'nda '17 Ağustos Deprem Paneli' düzenlendi. Panelde, 17 Ağustos depreminden 6 Şubat depremlerine kadar geçen süreçte deprem gerçeği konuşuldu
Marmara Depremi'nin 24'üncü yıl dönümünde, deprem gerçeğini unutturmamak ve topluma afet farkındalığı kazandırmak amacıyla Kocaeli'de önemli bir program gerçekleştirildi. Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) ev sahipliğinde; Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Kent Konseyi, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi, TMMOB Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi ve Kocaeli Ticaret Odası Eğitim Vakfı (KOTEV) işbirliği ile 17 Ağustos Marmara Deprem Paneli etkinliği, bugün KOTO Burhan Kasım Meclis Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.
AKGÜN: İLK AYAĞA KALKAN BİZLER OLDUK
Programda ilk olarak konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Ali Akgün, “ Gölcük merkezli depremin üzerinden 24 yıl geçti. 24 yıl sonra 6 Şubat depremlerinin yıkımı bizim maruz kaldığımız yıkımdan büyüktü. Yapı stoğumuzun yenilenmesi ve bunun için çalışmaların yapılması bizim için çok önemli. 24 yıl önce yaşanan acı bizim için hep aynı kaldı. 6 Şubat'ta ilk ayağa kalkan bizler olduk. Bizler aynı günleri yaşadık. Deprem öncesi yapılması gereken en etkili mücadele kentsel dönüşümdür. Tüm kurumların işbirliği ile gerekli önlemleri alması şarttır. Bu konuda diyaloğa açık olmamız lazım” dedi.
SOYDABAŞ: BİZİM BİLGİMİZDE SIKINTI YOK
Ardından konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mustafa Soydabaş, “Bir köşe yazarımız deprem konusunda cezaların artırılması gerektiğini yazdı. Bürokratların mı cezalandırmak lazım, yapı denetçilerini mi cezalandırmak lazım, yoksa mal sahiplerini mi cezalandırmak lazım? Ceza ne olması lazım? İnsan unsurunu düşünmeden her şeyi kurallara koyuyoruz. Bizim bilgimizde sıkıntı yok. Beceride de sıkıntı yok. Bunu hayata geçirmekte de sorun yok. Bizim iş ahlakımızda sorun var” ifadelerini kullandı. Soydabaş'ın konuşmasının ardından programda panel bölümüne geçildi. Panelin moderatörlüğünü ise Mimarlar Odası Kocaeli Şube Başkanı Alper Dülger yaptı.
DALKIRAN: 6 ŞUBAT'TA DAHA İYİ ANLADIK
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş Şube Başkanı Ökkeş Buğra Dalkıran ise konuşmasında şunları söyledi: “24 sene öncesine gittiğimiz zaman ne kadar etkilendiğimi unutamıyorum. Bunu 6 Şubat'ta çok daha iyi anladık. En güvende olduğumuz yerlerde yakaladı bizi deprem. Bu çok acı verici. Buna sebep aradığımızda toplumun her parçasının küçük de olsa katkı vermesi üzücü. 6 Şubat'ta Türkiye birlik oldu. Beraberliği bir kez daha gösterdi. Afet öncesinde yapmamız gerekenleri afet sonrasında yapabildik mi? Öncelediğimiz çalışmalar oldu ama kentsel dönüşümü yerinde sağlayabildik mi? Ne yazık ki bizlerde de eksikler var. Sistemi biz kurmuyoruz ama bu sistemin içinde birer bireyiz.”
KAÇAMAZ: ŞEHİR KİMLİĞİMİZ YOK
TMMOB Mimarlar Odası Kahramanmaraş Şube Başkanı Yunus Emre Kaçamaz, “Kahramanmaraş depremlerinin ardından mimar, mühendis arkadaşlarımız tutuklanıyor. 45 yıl önce yaptığı binadan tutuklular. Biz deprem sürecinde yönetim kurulu arkadaşlarımızla bir araya geldik. Kriz masalarını kurduk. Biz olayı tamamen dışarıdan inisiyatiflere bırakmadık. Biz kentsel dönüşümün doğru çalışma ile Kahramanmaraş'a iyi bir şekilde uygulanacağını düşünüyoruz. Eski yerleşim yerleri şehrin daha güvenli yerlerine kurulmuş. Bir şehir ve bina kimliğimiz yok ranttan dolayı. Doğru iyileştirme ile ada bazlı çalışarak doğru bir şehir yapısı kurulabilir. Konut ihtiyacını yerinde dönüşüm ile sağlamalıyız. Doğru çalışma ile dirençli bir şehir oluşturabilirsek gelecek nesiller daha güvenilir bir kent bırakacağız” şeklinde konuştu.