Marmara depremi için süre doldu! Deprem mühendisinden korkutan uyarı: Fay zaten tetikte
Marmara Denizinde Yalova'da dün gece meydana gelen deprem büyük Maramara depremini akıllara getirdi. Peki beklenen Marmara depremini tetikler mi? Prof. Dr. Süleyman Pampal, yeni depremin büyük İstanbul depremini tetiklemesine gerek kalmadığını belirterek 'Zaten 7 üstünde beklediğimiz depremin olacağı fay tetikte' dedi. Pampal, İzmir, Bursa ve Yalova'ya dikkat çekerek 'İzmir'i daha önce vurabilir' dedi.
Marmara Denizinde Yalova'da dün gece 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem İstanbul ve çevre illerden de hissedildi. 4 Aralık'ta da Bursa'nın Gemlik ilçesi körfezinde 5.1 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Süleyman Pampal, Marmara Denizindeki fay hareketliliğine ve bölgedeki diğer büyük depremleri tetikleyip tetiklemeyeceğine kritik bilgiçler verdi.
SÜRE DOLDU
“Silivri açıklarında 2019 yılında 5,98 büyüklüğünde deprem olduğunda bizi çok sarsmıştı ve korkutmuştu” diyen Pampal, bu bölgede deprem beklediklerini belirterek şunları söyledi: “Marmara fayı, 1766'da kırılan ve İstanbul'u etkileyen depremi üreten fay. Bunun batısında Tekirdağ civarında 1912'de 7,2 büyüklüğünde deprem oldu. Yani Marmara'nın batısı kırıldı, doğusu kırıldı, ortada bir adet adalar fayı var. Kuzeybatı-Güneydoğu doğrultusunda orta Marmara fayı var. Bunlar İstanbul'u tehdit eden 2 fay. 2 faydan adalar fayı 1894 kırıldığı için daha tekrarlanma süresi dolmadı. Silivri açıklarındaki orta Marmara ya da Kemerburgaz fayı olarak bildiğimiz fay yaklaşık 250 yılı doldurmak üzere, enerjisi birikti. Onun için 7 ve üzeri bir depremi üreteceğini bekliyoruz. Bu İstanbul'u tehdit ediyor.”
YALOVA VE BURSA'YI ETKİLER
Pampal, Pamukova İznik üzerinden Mudanya Bandırma'ya doğru uzanan güney kolu olduğuna dikkat çekerek “Bu güney kol, Bandırma körfezinden güneye dönüyor. Balıkesir, Çanakkale ve Ege'ye doğru uzanıyor. Batıda da depremler var. Kırılmamış bu fayın Yalova'yla Bursa'yı etkilemesi söz konusu. O bölgede bir aktivite var. Dün gece meydana gelen deprem bu fayın üzerinde değil, biraz kuzeyde Çınarcık çukurluğu dediğimiz yerde. Burada da bir fay var” dedi.
MARMARA DEPREMİNİ TETİKLER Mİ?
Büyük Marmara depremini etkiler mi sorusuna Pampal, şu cevabı verdi: “Bu deprem güney kol, güney tarafta meydana geldi. Bu kuzey kolu tetiklemez ama kuzey kol zaten tetikte. İhtiyacı yok, dediğimiz gibi tekrarlanma süresi bu. Tabii çok kaba bir tahmindir” dedi.
“Bölge hassas ve bölge aktif. Yani güneyinde Marmara Denizi'nin güneyinde depremler olmaya devam edecektir” diyen Pampal, Türkiye'nin pek çok levhanın kesiştiği bölgede olduğunu kaydederek şunları söyledi: “Avrasya levhası, Anadolu levhası, Afrika levhası, Arap levhası, İran levhasının birbirine girdiği bölgede kuzey Anadolu fayı var. Doğu Anadolu fayı, Ölüdeniz fayı, Tuz gölü fayı. Batı Anadolu Graven sistemi ve Akdeniz'in içinde Kıbrıs fayı, Girit Rodos üzerindeki fay var. Burada güvenli yer yok. Depremi tehlikesini bileceğiz, kabul edeceğiz. Yapacağımız şey riski azaltmak.”
DEPREM İZMİR'İ DAHA ÖNCE VURABİLİR
“İstanbul mi önce İzmir mi, belli olmaz” diyen Pampal, İzmir'e dikkat çekerek şunları söyledi: “İstanbul'da bekliyoruz ama İzmir'i de vurabilir. Çünkü İzmir'de 1.688'deki depremde 20.000 civarında can kaybı var. İzmir'in içinden geçen fay var. İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Denizli civarında sismik boşluklar var. Pamukkale fayı var. Yani orada pek çok fay var.”
Kaynak: TGRT Haber