Ulaşıma zam yapılmaması karşılığı minibüsçülere verilen destek belli oldu

Minibüsçülerin yüzde 50 zam talebini kabul etmeyen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, esnafa destek sözü vermişti. 18 Ocak Perşembe günü yapılacak Büyükşehir Meclisi'nde minibüsçülere verilecek destek onaylanacak. Destekle birlikte vatandaşın cebinden fazla ücret çıkmayacak. Söz konusu kararla esnafın da talebi karşılanmış olacak.

18 OCAK'TA BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ'NE GELİYOR

Bilindiği gibi benzine, vergilere ve diğer giderlere gelen zamlar nedeniyle Kocaeli'deki özel halk otobüsü kooperatifleri ve esnaf odaları yüzde 50 zam talebinde bulundu. Ancak Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın zam isteğine sıcak bakmayarak farklı bir formül gündeme getirdi. Büyükakın'ın gündeme getirdiği formül ile uzun zamandır tartışma konusu olan ücretsiz binişler meselesi de tamamen çözülmüş olacak. Diğer yandan ülke genelinde özel halk otobüsü temsilcileri, başta 65 yaş olmak üzere ücretsiz binişlerin suiistimal edildiğini ve yükü esnafın çektiğini söyleyerek 65 yaş üstünü taşımama kararı almıştı. Kocaeli'de bu sorun da 18 Aralık'ta yapılan toplantı ile çözüme kavuştu.

ORTAK KARAR ALINDI

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, belediye bürokratları, Kocaeli Minibüsçüler ve Otobüsçüler Odası, Kocaeli Toplu Taşıma Kooperatifleri Birliği'nin katıldığı toplantıda zam yerine destek kararı alındı. Böylelikle 2024 yılında Kocaeli halkının cebinden çıkacak ulaşım masrafının artmaması sağlanmış oldu. Büyükşehir ve esnaf temsilcileri ile alınan söz konusu ortak karar, mecliste onaylandıktan sonra hayata geçecek.

ÖĞRENCİ BİNİŞ FARKININ TAMAMI ÖDENECEK

Kararla birlikte esnafa iki kademeli destek verilecek. Birinci kademe olan öğrenci desteğinin biniş sınırlaması olmayacak. Öğrenci biniş ücreti ile tam bilet ücreti arasındaki fark; öğrenci kaç kez binmişse her biniş için Büyükşehir tarafından minibüsçüye ödenecek.

4'TEN FAZLA BİNİŞTE DESTEK VERİLMEYECEK

İkinci kademe destek ise indirimli ve ücretsiz binişler için sağlanacak. Günde 4 kez araca binen indirimli kişi için indirimli biniş miktarı, Büyükşehir tarafından tam bilete tamamlanacak ve aradaki fark minibüsçüye Büyükşehir tarafından ödenecek. Ancak vatandaş 4'ten fazla binerse bu sefer indirimli biniş miktarını kendisi ödeyecek. Dolayısıyla minibüsçülere Büyükşehir tarafından 4'ten fazla biniş için ayrıca bir ödeme yapılmayacak.

ÜCRETSİZDE GÜNDE 4 BİNİŞ MİNİBÜSÇÜYE ÖDENECEK

İkinci kademe destek kapsamında ücretsiz binişlerde ise günde 4 kez ücretsiz binen kişinin ücreti Büyükşehir tarafından tam bilet olarak minibüsçüye ödenecek. Ancak ücretsiz biniş hakkına sahip kimse 4'ten fazla binerse bu sefer Büyükşehir minibüsçüye bir ödeme yapmayacak ve vatandaş herhangi bir ücret ödemeden binmeye devam edecek. Tarafların mutabık kaldığı bu formül, mecliste onaylandıktan sonra hem esnaf hem de vatandaşın memnun kalacağı bir sisteme böylelikle geçilecek.

BAKKOCAELİ

Bakmadan Geçme