Ayçiçek yağına zam geliyor!

Sıcak hava ve Ukrayna'da çekirdek stoklarının 1 milyon tonun altına düşmesi fiyatları artırdı. Ham yağ fiyatı son 1 ayda 'ye yakın yükselerek, tonu 870 dolardan 1030 dolara çıktı. Uluslararası piyasada artan bu ham ayçicek yağı fiyatının yurtiçinde raflara yansıması bekleniyor

Ayçiçek yağına zam geliyor!

Uluslararası piyasada artan fiyatların iç pazara da yansıyacağını ifade eden sektör temsilcileri, bayram sonrası ve temmuz ayında ayçiçek yağının fiyatında yüzde 10’luk bir artışın yaşanabileceğini belirtiyorlar. Şu anda zincir marketlerin kendi mar­kalı 5 litrelik ayçiçek yağının fiyatı 195 lira seviyesinde bulunuyor. Markalı ürünlerin fiyatı ise 250 ile 279,95 lira arasında değişiyor. Yurtdışında son dönemde yüksek artışların kaydedildiğini aktaran Kadooğ­lu Yağ Sanayi İthalat Müdürü Muzaffer Yıldırım, bir ay önce 870 dolar seviyesinde olan ham ayçiçek yağı fiyatlarının şu anda 1.020 ile 1.030 dolara yükseldiğini söyledi.

 

“FİYAT 230 İLE 250 LİRA CİVARINA GELEBİLİR”

Yurtiçi fiyatlarla ilgili dernekleri aracılığıyla bakanlığa müracaat ettiklerini dile getiren Muzaffer Yıldırım, fiyatların manipüle edilmesinin söz konusu olduğunu, şu anda damping ve anti dampingin bulunduğunu belirtti. Fiyatların zincir marketler dolayısıyla çok çok geride olduğuna değinen Yıldırım, "Ayçiçek yağı fiyatları, şu anda normalde olması gerekenin çok altında. Maliyetin altında fiyatlarla raflarda bulunuyor ve imalatçı firmalar çok büyük bir sıkıntı yaşıyor. Fiyat artışının bayramdan sonra birden raflara yansıması mümkün değil. 5 litrelik ayçiçek yağının fiyatı 300 lira olması da çok mümkün gözükmüyor. Fiyat 230 ile 250 lira civarına gelebilir. Fiyatın olması gereken seviye ise maksimum 250 lira civarında olur" dedi.