Dolandırıcılara dikkat! 'e-Devlet'in bile sahtesini kurdular'
Bilişim uzmanları Erhan Turan ve Taha Mumcu, sahte sitelerin sayısının her geçen gün arttığını ifade ederek, 'İnternette arama yaparken ilk çıkan linklere ve cazip fiyatlı kampanyalara dikkat edelim özellikle ödeme yaparken görüntüsü aynı olan farklı sayfalar aracılığıyla dolandırıyorlar. Dolandırıcılar e-Devletin bile sahtesini kuruyorlar' dedi
Dijital dünyanın gelişmesiyle birlikte artan dolandırıcılık türleri nedeniyle vatandaşlar mağduriyet yaşamaya devam ediyor. İnternet kullanıcılarının sıklıkla karşılaştığı dolandırıcılık yöntemlerine her gün bir yenisi eklenirken, dünyada bir çığ gibi büyüyen dolandırıcılık ülkemizde de hızla yaygınlaşmaya devam ediyor.
TURAN:BİNLERCE DOLAR DOLANDIRILANLAR OLDU
Bilişim Uzmanı Erhan Turan dolandırıların yöntemleri ile ilgili yaptığı açıklamada, “Dolandırılanlar genelde bireyler ama bazı şirket sahipleri de yaptıkları yanlış hamlelerle dolandırıcıların kurbanı olabiliyor ve firmalarını büyük zarara uğratabiliyorlar. Mesela şirketlerde açılan yanlış bir mail tüm şirket dosyalarının kripto virüs ile açılamaz hale gelmesinden dolayı karşısında sadece iletişim kurabildiği bir mail adresiyle baş başa kalıp binlerce dolar karşılığı sanal para ödemek zorunda bırakılan müşterilerimiz de oldu.
MAĞDURİYETİ ENGELLEMENİN YOLLARINI ANLATTI
Bu mağduriyetleri engellemenin en önemli yolu güvenilir yazılım firmalarıyla çalışmaktır. Ülkemizde fiziksel hırsızlığın izi sürülebilirken maalesef dijital hırsızlığın izi bulunamıyor. Çünkü bu dolandırıcılar sürekli yeni yöntemlerle insanları kandırmaya devam ediyor. Sanal paraların hayatımıza girmesiyle bu sahtekarlığa hukuk çözüm bulamıyor. İnternet kullanıcılarının sıklıkla karşılaştığı dolandırıcılık yöntemlerine her gün bir yenisi ekleniyor. Dünyada bir çığ gibi büyüyen dolandırıcılık ülkemizde de hızla yaygınlaşmakta.
“DENETİM YOK DOLANDIRICILIK ARTIYOR”
Pandemiyle hayatımızın olmazsa olmazı haline gelen internetin girmediği alan kalmadı. Günümüzde dolandırıcılığın türü ve çeşitleri çok artmış durumda. Web site konusunda ne yazıkki bir denetim mekanizması yok. Bu da sahte web sitelerinin çoğalmasına sebep oluyor. Bankaların giriş kısımlarına web sitelerini kuruyorlar. e-Devlet’in sahtesini kuruyorlar ayrıca borsada yer alan manipülatif hisselere yatırım için yapay zekayla videolar oluşturuyorlar. Ünlü kişilerin ses ve görüntülerini kullanarak yapay zeka aracılığıyla dolandırıcılık için kurulan sistemlere insanları çekmeye çalışıyorlar” ifadelerine yer verdi.
MUMCU:DAHA ÇOK PARA KAZANDIRMAK VAADİYLE
Bilişim Uzmanı Taha Mumcu ise kart bilgilerine çok çabuk ulaşılabildiğinin altını çizerek, “Daha çok para kazanmak veya bir hizmeti veya ürünü daha ucuza almak için insanları kandırıyorlar. Bankaların isimlerini kullanarak sosyal medya aracılığıyla ücretsiz hediye ve kupon gibi kampanyalar oluşturarak insanların kredi kart bilgilerine bu şekilde ulaşıyorlar. O kadar gerçek gibi davranıyorlarki insanların bunların sahte olup olmadığını anlamaması gerçekten çok zor çünkü gelen mesajlar direk bankaların gönderdiği şekilde geliyor. Arama motorlarında ilk sıraları genellikle sahtekarların siteleri yer alıyor. Mesela kombi bakım, beyaz eşya firmalarının yetkili servisi adı altında hizmet numaraları, genellikle sahtekarların siteleriyle dolu. Turizm alanında da kapora avcılığı meşhur. Bir ara bungalovlar meşhurdu halen de insanların ihtiyaç duyduğu ne varsa o sektörde yanıltıcı kampanyaların reklamları ön planda” diyerek vatandaşı uyardı.