Döviz ve borsadan kazanç sağlayan artık vergi verecek
Döviz ve borsa yatırımcısına vergi geliyor. Bankada döviz hesabı olan, Hazine'nin dövizli kağıtlarından alan ve hisse senedinden kazanç elde edenlerin ödeyeceği verginin kapsamı genişletiliyor. Torba yasa ile Cumhurbaşkanı'nın yüzde 15 olan artırma yetkisi yüzde 40 yükseltildi. Uygulama ile dövize kaçışı önlemek hedefleniyor.
Bankada döviz hesabı olan ve borsada hisse senetlerinden kazanç elde edene vergi geliyor. Torba yasa ile döviz cinsi fonlardan elde edilen faiz ve menkul kıymet gelirlerinde vergi oranlarını artırma yetkisinin kapsamı genişletildi. Cumhurbaşkanı’nın halihazırda yüzde 15 olan artırma yetkisi yüzde 40 yükseltildi. TL mevduatın güçlendirilmesi için yapılan değişiklikle dövize kaçışı önlemeyi hedefliyor.
Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen torba konun teklifinin 12’inci maddesinde; yabancı para cinsinde ihraç edilen menkul kıymetlerden sağlanan getiriler ile bankalara döviz cinsinden açılmış hesaplardan elde edilen faiz ve kâr payı gelirlerinden yüzde 40’a kadar vergi alınması konusunda Cumhurbaşkanı’na yetki verilmesi öngörülüyor.
TL HESABI AÇMAK DAHA AVANTAJLI HALE GELECEK
Cumhurbaşkanı’nın mevcut artırma yetkisi şu anda yüzde 30’la sınırlı. Kanun yürürlüğe girdikten Cumhurbaşkanı, kendisine tanınan yetkiyi tam olarak kullanılırsa Hazine’nin döviz yerine Türk Lirası borçlanma senetlerini almak ve bankalara döviz yerine TL hesabı açmak daha avantajlı hale gelecek.
BORSADA HİSSE SENEDİ ALIM SATIMINA VERGİ YÜKSELTİLİYOR
Torba yasa teklifiyle Cumhurbaşkanı’nın, borsada hisse senedi alım satımından elde edilen kazançlara uygulanan vergi oranlarını yüzde 15’e kadar artırma yetkisi de yüzde 40’a kadar yükseltiliyor. Bu düzenleme de TL cinsi fon ve hesaplardan borsaya yatarım yapmayı teşvik etmek için yapıldığı ifade edildi. Mevcut düzenlemede, cumhurbaşkanı bu oranı yüze 15’e kadar çıkarabiliyor. Ancak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bu yetkisini halihazırda düşürmekten yana kullanıyor.
ORAN YÜZDE 40’A ÇIKARILACAK
Serbest Piyasa Kurulu Başkan İbrahim Ömer Gönül, düzenlemenin yeni olmadığını anımsatarak, sadece ibare değişikliği yapılacağını bildirdi. Gönül, daha önce olan yüzde 15 olan yetki oranının yüzde 40'a çıkarılacağını ifade etti. Gönül, değişikliğin genişlik açısından hazırlandığını belirterek, "Fonlarımız çok çeşitli olduğu için, burada, kâr payı ve faiz gelirleri işini birlikte veya ayrı ayrı şeklinden sonra devam eden bir ayrıştırmaya gidilmiştir. Bu da fon yapısında bir genişlik sağlaması amacıyla daha selektif bir şekilde vergi uygulanması amacı taşımaktadır" açıklamasında bulundu.
Kaynak : Yeni Şafak