iPhone'un içinde bir servet yatıyor

Eski telefonların oluşturduğu elektronik atıklar çevreye zara verirken aslında içlerinde atılmayacak kadar önemli materyalleri de bulunduruyor.

iPhone'un içinde bir servet yatıyor

iPhone üretiminde kullanılan altın ve değerli diğer metaller sık sık gündeme gelmişti, ancak yeni bir çalışma bir ton iPhone'da, bir ton altın cevherinden 300 kat daha fazla altın bulunduğunu söylüyor.

DailyMail’in haberine göre; Birleşik Krallık’ta yaklaşık beş milyon insan eski telefonlarını attığını itiraf ediyor. Atılan telefonlar da içlerindeki kimyasallarla çevreyi kirletiyor. Pildeki cıva, kristal ekran ve devre kartları, parçaları birleştiren lehimdeki kurşun, pil kontaklarında, elektronik konektörlerde berilyum ve bilgisayar çipinde arsenik çevreye telefonlarla birlikte yayılan atıklar arasında yerini alıyor. Gelelim detaylara ..

Artık, bu elektronik atıkla ilgili pek çok şirket geri dönüşüm çağrısı yapıyor ve bunu yaparken bazıları iPhone’lardaki gizli hazineye de dikkat çekiyor.

Her Bin Ton Atık Cep Telefonu 'ndan Bir Kilogram Altın Geri Kazanılıyor -  Çevre danışmanlık, Toprak Kirliliği, ÇED

İÇİNDE ALTIN VE GÜMÜŞ VAR

Bir iPhone’un içinde yaklaşık 0,034 gr yüksek kaliteli altın, 0,34 gr gümüş, 0,015 gr paladyum ve küçük bir parça platin bulunuyor. Ayrıca önemli miktarlarda alüminyum ve bakır da içeriyor.

Bütün bu bilgiler ışığında da bir ton iPhone’dan, bir ton altın cevherinden 300 kat daha fazla altın; bir ton gümüş cevherinden 6,5 kat daha fazla gümüş çıkarılabileceği belirtiliyor. Bu arada, bir milyon cep telefonu, yaklaşık 16 ton bakır kablo, 15 kg paladyum ve arıtılması zor bir dizi nadir toprak elementi de sağlayabiliyor.
Bunların yanında bir akıllı telefonun ham maddelerinin madenciliği ve rafine edilmesi, son derece masraflı ve zahmetli. Ortalama olarak tek bir akıllı telefon üretmek için tahmini 3.190 galon su tüketiliyor.

Yeni Kırmızı iPhone 8, ilk Görselleri Ortaya Çıktı, Yakından Bakın!

HER BİN TON ATIK CEP TELEFONU ‘NDAN BİR KİLOGRAM ALTIN GERİ KAZANILIYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının geri dönüşüm faaliyetleri kapsamında altın, gümüş gibi değerli metaller ihtiva eden ve kullanım ömürlerini tamamlayarak toplanan her bin ton atık cep telefonu’ ndan, bir kilogram altın geri dönüşümü sağlandı.
Bakanlığın çevre ve insan sağlığının korunması amacıyla buzdolaplarından cep telefonlarına, küçük ev aletlerinden oyuncak ve tıbbi cihazlara kadar geniş bir yelpazede elektrikli ve elektronik eşyaların geri dönüşümüne yönelik çalışmaları sürüyor.
Bu kapsamda teknolojik yaşamın bir parçası haline gelen ve sürekli yeni modelleri piyasaya sürülen cep telefonları da geri dönüşümü yapılan atıklar arasında yer alıyor.
Bileşiminde altın, gümüş gibi değerli metaller bulunan, kullanım ömürlerini tamamlamış cep telefonları toplanarak, ekonomiye “altın” kazanç oluşturuluyor. Her bin ton atık cep telefonundan, bir kilogram altın geri kazanımı yapılıyor.
Bakanlıkça, cep telefonunun yanı sıra tüm elektrikli ve elektronik eşyanın geri kazanımı önemle takip ediliyor.
– 145 bin ton elektronik atık ekonomiye kazandırıldı
Bu çerçevede 63 işleme tesisine lisans veren Bakanlık tarafından, 2012’den bugüne 145 bin ton elektrikli ve elektronik atık da yasal mevzuat kapsamında ekonomiye geri kazandırıldı.
Bu tür atıkların ayrı toplanması ve işlenmesi konusunda farkındalığın artırılması ile daha yüksek miktarlarda elektronik atık toplanması ve ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlanması da planlanıyor.