Kırtasiye esnaflarından Vali Yavuz'a çağrı
İzmit'te kırtasiye işletmeciliği yapan Murat Öztürk, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz'a seslenerek okullarda hazırlanan kırtasiye ihtiyaç listesinde marka belirtilmemesini talep etti
Yaz tatilinin sona ermesiyle birlikte öğrenciler yeni eğitim ve öğretim dönemi hazırlıklarına başladı. Her ürün ve hizmete gelen zamların ardından okul alışverişine başlayan veliler de fiyatlardan şikayetçi. Okul kıyafetlerindeki fahiş fiyat artışlarının yanı sıra kırtasiye malzemelerinde de durum aynı. Hammadde maliyetlerindeki artış, akaryakıta bağlı nakliyat ve işletme giderlerinin artmasıyla kırtasiye ürünlerinde de fiyatlar katlandı. Defterden kaleme, çantadan boya kalemlerine kadar, öğrencilerin bütün okul ihtiyaçlarının maliyeti geçen yıla göre üç kattan fazla artış gösterdi.
FİYATLARI DEĞERLENDİRDİ
İzmit İnönü Caddesi'nde kırtasiye işleten Murat Öztürk, gazetemize yaptığı değerlendirmede yeni eğitim dönemi öncesi artışa geçen fiyatları değerlendirdi. Öztürk, lisanslı çanta ve markalı ürünlerle yerli üretim ürünlerini karşılaştırdı. Kocaeli Valisi Seddar Yavuz'a ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne seslenen Öztürk, devlet okullarında öğrenciler için hazırlanan kırtasiye ihtiyaç listesinde marka belirtilmemesini talep etti.
"İLKOKUL ÖĞRENCİLERİ ETKİLENDİ"
Bir çanta hazırlamanın maliyetini anlatan Öztürk, "Her ürüne zam gelirken kırtasiye malzemesi fiyatlarının artmaması beklenemezdi. Fakat ithal ürünlerin fiyatında çok daha büyük rakamlar oynadı geçen döneme göre. Markalı bir kuru boya 200 liraya, 1 silgi ise 25 TL'ye ulaştı. Markalı bir defterin fiyatı 250 TL. 4 defter alan öğrenci 1000 TL ödüyor. Bu fiyatlardan en çok ilkokul öğrencileri etkileniyor marka ve lisanstan kaynaklı olarak. Geçtiğimiz yıl bir lisanslı çantanın fiyatı 750 TL iken bugün 2 bin 500 TL. Yerli malı olan bir kuru boya ise 30 TL. Malzemelerle birlikte bugün markalı bir çantayı toplamak 5 bin lira ile 7 bin TL'ye mal oluyor ailelere. Lisanssız bir çantayı toplamak ise 2000 ile 2500 TL'ye ulaştı" dedi.
"AİLELER ALMAK ZORUNDA KALIYOR"
Okullardaki ihtiyaç listeleri ile ilgili Kocaeli Valisi Seddar Yavuz'a ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne seslenen Öztürk, "Milli Eğitim Müdürlüğü ve Valimizden talebimiz, okullardaki öğrenci listelerinde marka belirtilmesi. Listelerin markasız şekilde hazırlanması gerekiyor. Veliler üzerinde de olumsuz sonuçlara sebep oluyor. Çocuklar ısrar ediyor. Aileler de almak zorunda kalıyor. Bu ekonomik ortamda ailelerin de zorlanmaması için bu konu çok büyük önem taşıyor. 2 bin 500 TL'ye bir çanta yapmak varken neden 7 bin TL versin aileler?" ifadelerini kullandı.