Kocaeli Fırıncılar Odası'ndan Bakan Şimşek'e tepki

Kocaeli Fırıncılar Odası Başkanı Ali Sarı, geçtiğimiz gün en çok vergi kaçağının fırıncılarda yaşandığını söyleyen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamalarıma tepki gösterdi.

Kocaeli Fırıncılar Odası'ndan Bakan Şimşek'e tepki

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz gün vergi kaçağının en çok görüldüğünü kesimin fırıncılar olduğunu söylemesine Kocaeli Fırıncılar Odası Başkanı Ali Sarı’dan açıklama geldi. Ağır çalışma koşulları altında mesleklerini icra ettiklerini söyleyen Başkan Sarı, giderlerini kalem kalem açıklayarak Bakan Şimşek’in açıklamasının yanlış olduğunu vurguladı.

‘BAKANIM AÇIKLAMASINI DOĞRU BULMUYORUM’

Başkan Sarı açıklamasında, “Sayın maliye bakanımızın yaptığı açıklamayı doğru bulmuyorum. Fırıncı meslektaşlarımız pandemide, yasaklı günlerde her koşulda ekmeğini üretip vatandaşımızı mağdur etmemiştir, etmeyecektir de. Fırıncımız kullandığı unların faturalarını almaktadır ve her bir çuvaldan kaç ekmek çıktığı bellidir. Dolayısıyla bu unların çıkışını yapmak zorundadır. Çıkış yapmadığı zaman stok olacağından, fiş ve faturasını kesmek zorundadır” şeklinde konuştu.

‘FIRINCI VERGİSİNİ KARINDAN ÖDÜYOR’

Fırıncı esnafının giderlerini rakamlarla açıklayan Sarı, “Şöyle bir değerlendirme yaparsak; Fırıncı yaklaşık 10 çuval un işlemektedir. 10 çuval unun aylık maliyeti 250 bin TL, işçilik 350 bin TL’dir. Sadece işçilik ve un maliyeti 600 bin TL’dir. 10 çuval unun fırıncıya getirisi(cirosu) 765 bin TL’dir. Buradan fırıncıya kalan 165 bin TL’den fırıncının kira, elektrik, doğalgaz, su, poşet, araç masrafları vesaire yapınca geriye kalan karından vergisini ödemektedir. Bunu kamuoyunun takdirine bırakıyorum” dedi.

‘FIRINCILAR FİŞ KESMİYOR DEMEK YANLIŞ OLUR’

Bakan Şimşek’in açıklamalarını üzerlerine almadıklarının altını çizen Sarı, “Bizim bütün girdilerimiz (un hariç ) yüzde 18 ve yüzde 20’den giriş olduğundan devletimizden KDV alacağımız oluşmaktadır Ama bunları da tahsil edemiyoruz. Bu anlamda fırıncılar vermiyor demek, fiş kesmiyor demek yanlış olur. Biz bu açıklamaları üzerimize almıyoruz, sektör olarak devletimizin ve milletimizin yanındayız. Biz ihtiyacı olan tüm ailelere gerek ücretsiz gerek yarı ücreti ile talepleri doğrultusunda değerlendirip ekmek ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Sosyal projelerimiz ile de vatandaşlarımıza yardımcı oluyoruz. Kocaeli’de askıda ekmekten günlük 50 bin - 100 bin adet arasında ekmek veriyoruz. Fırıncı meslektaşlarımız ile her zaman milletimize destek olduk ve olmaya da devam edeceğiz. Kamuoyuna saygı ile duyurulur” diyerek açıklamasını tamamladı.