KOÜ'ye 'Pişmaniye' bölümü geliyor

KOPÜD, pişmaniyeyi uluslararası platforma taşımak üzere kurulacak olan KOÜ pişmaniye bölümü için yol haritasını masaya yatırdı

KOÜ'ye 'Pişmaniye' bölümü geliyor

İlimizin tescilli ürünü pişmaniyenin ulusal ve uluslararası alanda tanınması, mesleki yeterliliğinin artırılması, üretimde çalışanların mesleki yeterlilik gereksinimlerinin karşılanması amacıyla yola çıkan Kocaeli Pişmaniye Üreticileri Derneği, geçtiğimiz gün basın toplantısı düzenledi. Toplantıda üniversitede pişmaniye bölümü açılması adına izlenecek yol haritası tartışıldı. Kocaeli Pişmaniye Üreticileri Derneği Başkanı Gıda Yüksek Mühendisi Suat Kaçar’ın ev sahipliğinde ki toplantıya; KOÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü’nden Prof. Dr. Ayhan Orhan, İzmit Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölümü Gıda Teknolojisi Programından Dr. Öğr. Üyesi Nur Dede, Kocaeli Pastacılar Odası Başkanı Fatih Aysel, İzmit Halk Eğitim Merkezi önceki dönem Müdürlerinden Salih Aydın katıldı.

 

KAÇAR: DİNAMİK İŞ GÜCÜ YETİŞRİECEĞİZ

Toplantıda konuşan Kocaeli Pişmaniye Üreticileri Derneği (KOPÜD) Başkanı Suat Kaçar: “Pişmaniye denince kentin simgesi olan ürünümüz İzmit’imizi yöresel lezzetler grubunda Anadolu’nun en özel tatlısı olduğunu, İzmit’te Pişmaniyenin üniversitelerde okutulmasında, teknik verilerin oluşturulmasında ve geleceğe yönelik genç dinamik iş gücünün yetiştirilmesinde elimizi taşın altına koyacağız. Bu taş ne kadar ağır olursa olsun azimle ve sabırla yolumuza devam edeceğiz. İzmit’te pişmaniye denince kalite ön planda olmalı” ifadelerini kullandı.

ORHAN: KALİTEDE SÜREKLİLİK GEREKLİ

Suat Kaçar’ın ardından konuşan Prof. Dr. Ayhan Orhan, “Pişmaniyenin global süreçte teknik kriterleri belirlenmeli, menşei alınmalı, İzmit pişmaniyesi tanınmalıdır. İzmit pişmaniyesi İzmit’te üretilir, İzmit’te yenir. İzmitli neden pişmaniye yemiyor? İzmit’ten geçerken pişmaniye yenir gibi sloganlar kullanılmadı” dedi. Orhan’ın ardından söz alan Dr. Öğretim Üyesi Nur Dede, “Pişmaniye ürünü nasıl satılır? Çok ucuza, kaliteli diye iki grup var. Kalite denince iş zorlaşır, üreticiler mutlaka kalite ve yönetim sistemi kurmalı. Belgede kalmamalı, uygulamada gereken yapmalı. Ambalajı açılmadığı müddet ürün kalitesi korunmalı. Kalitede süreklilik ve eğitimde verilecek yollar belirlenmeli, en uygun olanları seçilmeli” dedi.