Lastik işçisinin aylığı 90 bin TL oldu

Lastik-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu fabrikalarda imzalanan sözleşmenin ayrıntıları belli oldu. Brüt ücretlere eklenen sosyal yardımlar ve yan haklarla birlikte üretim işçilerinin giydirilmiş ücreti aylık 90 bin, destek işçilerinin ücreti ise 57 bin liraya çıktı

Lastik işçisinin aylığı 90 bin TL oldu

Lastik-İş’in örgütlü olduğu Brisa, Pirelli, Prometeon ve Goodyear Adapazarı ve İzmit fabrikalarında çalışan yaklaşık 7 binin üzerinde işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri imzalandı. Lastik-İş Sendikası Genel Başkanı Alaaddin Sarı’nın Goodyear fabrikasının önünde tüm işçilerin onayına sunduğu sözleşme ile işçilerin ücretlerine ilk 6 ay yüzde 82 oranında zam yapıldı.

Yapılan sözleşmenin tüm ayrıntıları da belli oldu.

SÖZLEŞMENİN AYRINTILARI ŞÖYLE

Prometeon ve Goodyear işyerlerinin toplu iş 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak toplu iş sözleşmesi 31 Aralık 2025 tarihine kadar 2 yıl yürürlükte olacak.
İmzalanan toplu iş sözleşmeleri ile üyelerin iş güvencesi ve ücretleri iyileştirilmiş, var olan haklarında önemli iyileşmeler sağlanmış, kazanılmış hakların tümü korunmuş ve yeni güvenceler ve kazanımlar elde edilmiştir. Yeni dönem toplu iş sözleşmeleri ile taşıt lastiği işkolunda faaliyet gösteren işyerlerinde çalışan yaklaşık 7 bini aşkın işçiyi kapsamaktadır. Bu işçilerden yaklaşık 1500 destek işçisi olarak adlandırılan ve taşeron sisteminin sona erdirilmesiyle toplu sözleşme hakkına kavuşan işçilerden oluşmaktadır.
Yeni dönem toplu iş sözleşmeleri ile üretim işçisi üyelerimizin sosyal yardımlarında %120 ile %300 oranları arasında; destek işçisi üyelerin sosyal yardımlarına da %120 ile %350 oranları arasında zam yapıldı.

Üretim işçilerinin aylık çıplak ücretleri toplu iş sözleşmesinin 1.altı ayında %82 oranında arttırılarak ortalama 56.762.-TL/Ay’a yükseltildi. Destek işçileri ise toplu iş sözleşmesinin birinci altı ayında; 1.İş Grubunda yer alan işçilerden ücretleri 18.500.-TL/Ay’dan düşük olanlar 18.500.-TL/Ay’a; 2.İş Grubunda yer alan işçilerden ücretleri 20.000.-TL/Ay’dan düşük olanlar 20.000.-TL/Ay’a ve 3.İş Grubunda yer alan işçilerden ücretleri 21.500.-TL/Ay’dan düşük olanlar 21.500.-TL/Ay’a yükseltildikten sonra destek işçisi olarak çalışan bütün üyelere %82 oranında ücret zammı yapılmıştır. Bunun sonucunda destek işçisi üyelerin ortalama aylık çıplak ücretlerine toplu iş sözleşmesinin birinci altı ayında %106 oranında arttırılarak 36.600.-TL/Ay’a yükseltildi. Toplu iş sözleşmelerinin ikinci altı ayında bütün sendika üyesi işçilerin ücretlerine açıklanan altı aylık enflasyon oranına, enflasyon oranının %10’u eklenerek bulunacak değer; üçüncü ve dördüncü altı aylarında açıklanan enflasyon oranına, enflasyon oranın %20’si eklenerek bulunacak değer kadar zam uygulanacak.

Ayrıca yeni dönem toplu iş sözleşmelerinde; ülkemizde son yıllarda açıklanan enflasyon oranları ile asgari ücret artış oranları arasında görünen tutarsızlık nedeniyle, toplu iş sözleşmesinin ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylarında bütün üyelerin ücretleri ile asgari ücret arasındaki farkın korunması için ek düzenlemeler yapıldı. Bu nedenle sözleşmenin ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylarında, asgari ücret artış oranının ücret zammı oranından yüksek olması durumunda, asgari ücret artış oranı ile ücret zammı arasındaki % farkın yarısının ücret zammı oranına eklenmesi konusunda anlaşma sağlandı.
İmzalanan toplu iş sözleşmeleri ile işçi sınıfı işçi sınıfının belini büken vergi artışları konusunda da önemli bir gelişme sağlandı. Özellikle her yılının ikinci yılında üyelerin gelirlerinde vergi artışları dolayısıyla ortay acıkan düşüşü takviye etmek için toplu iş sözleşmesinin 2 yıllık yürürlük süresi içinde, üretim işçisi üyelerine ayrı ayrı net 15.000.-TL ve net 21.000.-TL; destek işçisi üyelerine net 13.000.-TL ve net 17.000.-TL tutarlarında çek verilecek.
Bütün bunların yanında işyerinde uygulanmakta olan ve 2 defa verilen erzak yardımı, her sözleşme yılında 3 defaya çıkarıldı. Ayrıca uzun yıllardır toplu iş sözleşmesi tekliflerinde yer alan ve banka promosyonu talebi de imzalanan yeni dönem toplu iş sözleşmelerinde güvence altına alınmış bulunuyor.

AYLIK ÜCRET 90 BİN TL'YE YÜKSELDİ

Bütün bunların sonucunda Ocak 2024 tarihinden geçerli olmak üzere üretim işçisi üyelerin ortalama çıplak brüt ücretleri yaklaşık 56.762.-TL/Ay’a; destek işçisi üyelerin ortalama çıplak brüt ücretleri 36.600.-TL/Ay’ yükselmiştir. Toplu sözleşmesinde düzenlenen ücret ve diğer sürekli sosyal yardım artışları sonucunda 1 Ocak 2024 tarihi itibariyle üretim işçisi üyelerin aylık toplamı gelirleri, sözleşmenin birinci altı ayında %87 oranında artarak 90.000.-TL/Ay’a; destek işçilerinde bu oran %113 artarak yaklaşık 57.000.-TL/Ay’a yükselmiştir.