Marmara'da susuzluk kapıda
Türkiye'de bu yılın haziran yağışları, normaline göre yüzde 65, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 80 azaldı. Yağışlarda en fazla azalma görülen bölge ise yüzde 92 ile Marmara oldu
Marmara Bölgesi'nde Haziran ayındaki yağış miktarı bir önceki yıla göre yüzde 92 azaldı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, geçen yılın aynı dönemine kıyasla bu sene metrekareye düşen yağış miktarı 42,6'den 3,4 milimetreye geriledi.
SON 23 YILIN EN KURAK AYI
Türkiye genelinde son 23 yılın en düşük haziran ayı yağışı gerçekleşti. Haziran ayı yağışlarında, Batı ve Orta Karadeniz, Kırklareli hariç Marmara Bölgesinin tamamı, kıyı Ege, Antalya'nın doğusu, Mersin, Adana, Osmaniye, Hatay, Gaziantep, Adıyaman, Şanlıurfa, Elazığ, Diyarbakır ve Bingöl çevrelerinde normaline göre yaklaşık yüzde 60 azalma görüldü.
YAĞIŞLAR EN ÇOK MARMARA BÖLGESİ'NDE AZALDI
İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi ve meteoroloji uzmanı Dr. Güven Özdemir, yaptığı açıklamada, Türkiye'de haziranda yağışların azaldığını söyledi.
Bu ayda, Türkiye'de yağışların en çok Marmara Bölgesi'nde azaldığını belirten Özdemir, "Marmara Bölgesi haziranda yüksek basıncın etkisi altında kaldı. Bu durum küresel iklim değişikliğine de bağlı olarak yağışları azalttı. Marmara'da haziranda yağışlar normaline ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 92 azaldı." dedi.
Özdemir, temmuz ayında da yağışların az olduğuna dikkati çekerek, bu durumun barajlardaki su doluluk seviyesini olumsuz etkilediğini, barajlardaki oranının yüzde 65'in altına düştüğünü, bunun için şimdiden tedbir almak gerektiğini vurguladı.
Hava sıcaklıklarının anormal derece artış göstermesi ve devamlı yükseliş eğiliminde olmasının yağış dengesini de önemli ölçüde bozduğuna işaret eden Özdemir, "Bir anlamda yağış azlığı, buna bağlı olarak kuraklığın ön planda olduğu görülüyor. Yani yağış azlığının yanı sıra sonraki yıllarda telafisi olmayan yağış değişkenliğinde yıldan yıla azalım hakim oldu. Yazın yağışların azalması kuraklığın en büyük göstergesi." ifadelerini kullandı.