Okullardaki büyük tehlikenin adı 'kanlı para' oyunu

Kara para oyunu videoları son günlerde sosyal medya platformlarında paylaşılıyor. Eğitimciler okullardaki yeni tehlike madeni para oyunu konusunda uyarılarda bulunuyor. Veliler ve öğretmenlerin dikkatli olması gereken kanlı para oyunu çocukların ellerine ciddi kalıcı yaralar bırakabiliyor.

Okullardaki büyük tehlikenin adı 'kanlı para' oyunu

Çocuklar arasında hızla yayılan ‘kanlı para’ oyunuyla ilgili okullar harekete geçerek önlem almaya başladı. Çocukların ellerini kan içerisinde bırakan, bulaşıcı hastalıklara ve elde kırığa, çatlamaya neden olabilen ‘kanlı para’ oyunuyla ilgili okullar tedbir almaya başladı. bazı okullar, sosyal medya hesaplarında ve veli bilgilendirme gruplarında uyarı yaparak ailelerin de tedbir almasını istedi.

KANLI PARA OYUNU NEDİR?

Madeni para ile oynanan kanlı para oyunu paranın havaya atılmasıyla Atılan para elin ters tarafıyla tutulup parmakların arasında sıkıştırıldıktan sonra “kanlı para” denilerek masaya 3 kere sert yumruk vuruluyor. Oyunu oynayan kişiler parayı düşürdüğü taktirde ise cezalandırılıyor.Cezada parayı düşüren kişi elini yumruk yaparak masaya dik olarak koyuyor ve karşısındaki kişi parayı eklem yerlerine vurmaya başlıyor. Bu vuruşlar sebebiyle elde kızarmalar, kanamalar ve kesikler yaşanıyor. Bazı öğrenciler oyunun daha da kanlı olması için madeni paraların etrafına bıçakla kesikler oluşturuyor. Eklem bölgeleri kanamadan ceza bitmiyor.

Neden oynuyorlar?

Peki, çocuklar bu oyunu neden oynuyor? Mücadele içeren oyunların bazılarının kanlı para gibi tehlikeli olduğunu belirten Uzman Psikolog Ayşe Sena Ayhan Nuraltan “Çocukların bazıları tehlikeyi fark edip oynamamayı seçerken bazıları arkadaş grubuna dahil olmak, arkadaş grubuyla beraber hareket etmek, gruba ait hissetmek ve kabul görmek için oyunu oynamayı seçebiliyor. Bu şekilde aidiyet ve kabul görme ihtiyaçlarını karşılarken mücadeleci oyunlar da oynamış oluyorlar fakat bu oyunun bedensel olduğu kadar psikolojik de zararları var” ifadelerini kullandı.  

Nuraltan, oyunun psikolojik zararları hakkında ise şunları söyledi: “Bu tarz oyunlar, bedene zarar vermemeyi, zarar vererek keyif alınmayacağını ve arkadaşlarla ilişkide olmanın bedene zarar vererek olmayacağını çocukların öğrenmelerini engelliyor. Aileler çocuklarına kanlı para ve benzeri tehlikeli oyunların bedensel ve psikolojik zararlarından bahsedebilir, çocukların neden oyunu oynamamaları gerektiğine yönelik mantıklı çıkarım yapmasını sağlayabilirler.” Ailelerin mücadele temalı sağlıklı risk almayı içeren başka oyunlara yönlendirmesi gerektiğini aktaran Nuraltan, daha yükseğe zıplama, pinpon topunu daha uzağa üfleme yarışması gibi alternatif oyunların tercih edilebileceğini aktardı.