SGK maaş için kağıt üstünde boşananların peşine düştü! Tespit edilenlerin aylıkları kesildi

Devlet sahte boşanmaların peşine düştü. SGK maaş için hileli boşananları tek tek tespit etti. Yetim aylığı alabilmek için binlerce kişinin kağıt üstünde boşandığını ortaya çıkaran Kurum ayrıldığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların bağlanmış olan gelir ve aylıklarını kesti.

SGK maaş için kağıt üstünde boşananların peşine düştü! Tespit edilenlerin aylıkları kesildi

Binlerce kişi dul ve yetim maaşı alabilmek için şeytanın aklına gelmeyecek bir oyun çevirdi. Haksız yere maaş alabilmek için boşanmalara imza atılmaya başlandı. Aile üyelerinden ya da komşulardan gelen şikayetler üzerine harekete geçen SGK hileli boşanmaların peşine düştü. Babadan kalan emekli aylığını alabilmek için binlerce kişinin bu yola başvurduğu ortaya çıktı. SGK, devlete ağır fatura çıkaran hileli boşanma, anlaşmalı evliliklere göz açtırmadı.

SAHTE BOŞANMANIN FATURASI AĞIR OLDU

Kuruma, vefat eden babadan yetim, ölüm aylığı almak için anlaşmalı boşandığı eşiyle yaşamaya devam edenlere yönelik incelemelerde 6 bine yakın kişinin aylığının kesilmesi yönünde rapor düzenlendi. Sabah’tan Hazal Ateş’in haberine göre eşinden boşandığı halde, ayrıldığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesildi.

AYLIKLAR KESİLİYOR

5510 sayılı Kanunu'nun 56. Maddesi'nin son fıkrasında "Eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesilir" hükmü yer alıyor.

SGK, bu hüküm kapsamında gelen ihbar, şikâyetler doğrultusunda resmi olarak boşanmasına karşın fiilen eşiyle yaşayanlara yönelik denetim yapıyor. 1 Ekim 2008'den itibaren hangi nedenle olursa olsun, eylemli şekilde birlikte yaşadıkları tespit edilmiş olan çiftlerin aylıkları kesiliyor. Yüksek yargı da boşandığı halde eşiyle yaşamaya devam edenlerin aylıklarının kesilmesi yönünde karar verirken, SGK'nın denetmen raporuyla yetim ve dul aylığını aylığı kesebileceğine hükmetti. Kararda "fiilen birlikte yaşamanın" tespit edilmesinde ikamet adresinin önemli bir belirleyici olduğu vurgulanıyor. Dul aylığı bağlanmasında yaş farkına da bakılıyor. Yaş farkı 30'dan büyük, evlilik 10 yıldan az sürdüyse ve çocuk yoksa yarım dul aylığı bağlanıyor.

SGK BU KİŞİLERİ NASIL TESPİT EDİYOR?

SGK, incelemelerde, boşanma tarihi ile maaş talep tarihi arasında şayet bir yıldan az süre varsa, bağlanan maaş dosyalarının yüzde 10’u örnekleme usulü seçiyor. Eşlerin, boşandıkları eş ile fiilen birlikte yaşayıp yaşamadığının kontrollerini de denetmenlere yaptırır. Dosyası incelenmeyen geri kalan şanslı yüzde 90 yetimin ise usulüne uygun maaş aldığı varsayılır. SGK’nın bu ilk kontrolü haricinde, ALO 170, e-posta ve kağıt posta vasıtası ile gelen ihbar ve şikayetler de değerlendiriliyor. Şikayetçilerse genelde yetimin başta anne ve babası, kardeşi, arkadaşı, komşusu ya da akrabaları oluyor. Şikayet üzerine ilk incelemeler yapılıyor . Gerekli görülmesi halinde bağlanan yetim ve dul maaşlarının boşanma sonrası birlikte yaşama varlığının, tespit işlemlerine geçilir. Bunu da ilk önce nüfus kaydı kontrol ediliyor. Çevre araştırması, komşular, apartman sakinleri, güvenlik görevlileri hatta mahalle esnafı ve muhtarlık ifadelerine ve kayıtlara başvurulur. Resmi seçmen kayıtları, kolluk kuvvetleri, nüfus adres nakli, aidat ödemeleri, kira ve benzeri sözleşmeler, faturalar vb. durumlar üzerinden de ispat üzere, belgeli inceleme yoluna gidiliyor.

HİLELİ BOŞANMA TESPİT EDİLİRSE CEZASI NE?

SGK sadece maaşları kesmekle kalmıyor. Geriye dönük yasal faizi ve gecikmez cezasıyla birlikte aylıkları geri istiyor.

Boşanıp aynı evde yaşayanlara verilen ceza, TCK madde 158/1-e hükmüne göre kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık suçunun oluşması nedeniyle 4-10 yıl arasında hapis ve suçtan elde edilen menfaatin iki katından az olmaması şartıyla 5 bin güne kadar adli para cezası olarak uygulanıyor.