Yapay zeka artık 'ölüm zamanı'nı tahmin ediyor
Yapay zekanın hayatımıza girmediği alan neredeyse kalmadı. Artık basit bir fırında bile, içindeki yemeğin türünü tespit eden ve pişirme süresini ve sıcaklığını otomatik ayarlayan yapay zeka algoritması bulunuyor. Gün geçtikçe yaygınlaşmasını sürdüren bu teknoloji şimdi de 'ne zaman öleceğimize' kafayı taktı.
Bilim insanları, bir kişinin hayat hikayesini analiz ederek ne zaman öleceği, gelecekte neler yaşayacağı ve kaç para kazanacağına dair tahminde bulunabilen yeni bir algoritma geliştirdi. "Life2vec" adı verilen bu model, tıpkı ChatGPT gibi basit bir sohbet botu prensibiyle çalışıyor.
Daily Mail'in haberine göre bilim insanları, algoritmayı 2008 ile 2016 yılları arasındaki altı milyonun üzerinde gerçek insanın verilerini kullanarak eğitti. Gelir, meslek, ikamet yeri, yaralanmalar ve gebelik geçmişi gibi çeşitli bilgileri içeren bu veri seti üzerinde eğitilen model, kişinin erken ölme olasılığını veya ömrü boyunca gelirini tahmin edebiliyor.
'ERKEK OLMAK' ERKEN ÖLÜM SEBEBİYMİŞ
Life2vec modelinin, 2020 itibariyla ölen kişileri yüzde 75'ten fazla doğruluk oranıyla doğru bir şekilde tahmin ettiği öne sürülüyor. Yapay zekaya göre erken ölme riskini artıran faktörler arasında erkek olmak, zihinsel sağlık tanısı ve vasıflı bir mesleğe sahip olmak dururken; daha uzun yaşamla ilişkilendirilen faktörler arasında yüksek gelir ve liderlik rolü yer alıyor.
Life2vec, hayatınızın her bölümünü bir cümledeki kelimeler gibi değerlendirerek, eğitilen verilerden yola çıkarak hayat hikayenizin kalan kısmında neler yaşayacağınızı da öngörüyor. Nasıl ki ChatGPT'ye "Atatürk kimdir?" diye sorulduğunda Atatürk ile alakalı bilgileri açıklıyorsa, Life2vec de örneğin "bu kişi 10 yıl içinde ölür mü?" diye sorulduğunda bir tahmin yürütebiliyor.
SİSTEM HALKA AÇIK DEĞİL
Çalışmada yer alan baş araştırmacı Sune Lehmann, yaptığı açıklamada, verileri sistemi eğitmek için kullanılan kişilerin kişisel bilgilerini korumak amacıyla halkın veya şirketlerin kullanımına açık olmadığını söyledi.