Kestane değil zehir! Çin kestanesi alarmı tehlike saçıyor

Sosyal medyada Çin kestaneleri konuşuluyor. Sağlığa zararlı olan Çin menşeli kestaneler pişirince köpürmesiyle biliniyor. Bu ürünleri kesinlikle tüketmeyin. Aldığınız kestanenin menşeini mutlaka sorun, bunları satanları yetkililere bildirin.

Kestane değil zehir! Çin kestanesi alarmı tehlike saçıyor

Çin kestanesi, son günlerde vatandaşların dikkatle takip ettiği konulardan birisi oldu. Özellikle kış aylarında tüketilen kestane, ülkemizin çeşitli illerinde ve bölgelerinde yetişiyor. Geçtiğimiz günlerde zabıtalar, Çin kestanesi olduğu belirlenen kestanelere el koydu. Çin kestanesi ile normal kestanenin nasıl ayırt edilebileceği ise kafalarda soru işareti oluşturdu.

ÇİN KESTANESİ NEDİR, ZARARLI MI?

Geçtiğimiz günlerde zabıtaların sıkı denetimi sonucunda Çin'den ithal edilen ve aslen hayvan yemi olarak kullanılan tonlarca kestane ele geçirildi. Bireylerin sağlığını tehlikeye atan ve zehirlenmelere sebebiyet veren Çin kestanelerinden uzak durmak gerekiyor. Ancak Çin kestaneleri ile tüketime uygun kestaneler birbirine oldukça benzer.

Çin kestanesi, bilimsel adıyla Aesculus hippocastanum Avrupa ve Asya'nın yerli bitki örtüsünün bir parçasıdır. Türkiye'nin farklı bölgelerinde de sıklıkla rastlanılan bu bitki, büyüklüğü ve tohumları ile dikkat çeker. Bu bitkinin meyveleri, hem büyük boyutları hem de içerisinde barındırdığı tohumları ile bilinir. Bu meyveler, olgunlaşma sürecini tamamladığında tüketilebilir hale gelirler fakat çiğ tüketildiklerinde zehirli etkiler gösterebilirler.

ÇİN KESTANESİ NASIL ANLAŞILIR?

Bu kestane türünün genellikle olgunlaşmadan toplandığını ve bu nedenle piştiği zaman köpürdüğünü dile getiren zabıta ekipleri, zehirlenme riski taşıdığına dikkat çekti. Ekipler, "Pişince köpüren kestaneyi sakın tüketmeyin, her yerden alışveriş yapmayın" dedi. Zabıta ekipleri, Çin kestanesi satan şahsa Kabahatler Kanunu’na göre 617 lira idaresi para cezası uyguladı.

 

Kaynak: Hürriyet